Gıda Alımını Kaydetmek

07.12.2021
339
Gıda Alımını Kaydetmek

Önce üç günlük periyotlarla yediğiniz herşeyi kaydederek başlayın. Kendi grafiğinizi yaratabilirsiniz ya da 3. Bölümde ve bu kitabın sonunda bulunan grafiği kullanabilirsiniz. Bu kayıt sizin …

Önce üç günlük periyotlarla yediğiniz herşeyi kaydederek başlayın. Kendi grafiğinizi yaratabilirsiniz ya da 3. Bölümde ve bu kitabın sonunda bulunan grafiği kullanabilirsiniz. Bu kayıt sizin diyet günlüğünüzdür. Yediklerinizi takibini yaparak günlük ihtiyacınız olan yeterli kaloriyi ve diğer besin çeşitlerinden alıp almadığınızı belirleyebilirsiniz. Yedikten hemen sonra yediklerinizi not almanız her zaman en iyi yoldur aksi taktirde soslar, meşrubatlar ve atıştırdıklarına dahil tükettiğiniz herşeyi hatırlamanız zor olabilir. Yemek pişirirken ya da bulaşık yıkarken yemeklerden alınan lokmaları dahil etmeyi unutmayın. Daha sonra her gruptan uygun sayıda porsiyon tüketip tüketmediğinizi belirlemek için yedik­lerinizi Besin Piramidi ile karşılaştırabilirsiniz. Yediğiniz yiyecekleri not almanın yanı sıra her gün her gruptan ne kadar porsiyon ihtiyacınız olduğunu gösteren bir grafik de doldurabilirsiniz. Bu ilk bakışta ihtiyaçlarınız ve gerekenleri belirleme­nize yardımcı olur ve gün boyu ek olarak hangi gıdaları almanız gerektiğine yöne­lik bir fikir sağlar.

Gün boyu, belirli bir besin tüketirseniz onun bulunduğu gruba işaret koyun. Örneğin kahvaltı için yarım simit, bir muz ve bir bardak süt aldıysanız, kutudan tahıl, meyve ve süt ile süt ürünleri gruplarına işaret koyun. Daha sonra öğle yemeği için bir hindi etli sandviç, havuç ve yarım kavunu yediyseniz et, iki ekmek, bir sebze ve bir meyve işaretleyeceksiniz. En fazla yiyeceği hangi gruptan yediğinizin ve yeterli düzeyde yemediğinizin farkına vardığınızdan emin olun. Böylece öğünlerinizi ve atıştırdıklarınızı daha iyi planlayabilirsiniz.

Bundan böyle akşam yemeği ve ara atıştırmalarınızı planlarken et ya da pro­tein ve bazı ek sebzelere ihtiyacınız olduğunu aklınızda tutun. Gün için ayırdığınız meyveyi neredeyse tükettiniz, o zaman günün geri kalanında yemek yemeyi sürdürürken bunu unutmayın. Ayrıca makarnaya konulan margarin gibi yemeğe eklenen ya da yemek hazırlarken kullanılan katı ya da sıvı yağı kaydetmeniz gerektiğini de aklınızda tutun. Besin grubu ihtiyaçlarınızı belirlemenize yardımcı olması için bu grafiğe sıklıkla başvurun. Günlük olarak size yardımcı olması için bu kontrol listesini kitabın en sonunda bulunan diyet günlüğü ile birleştirin.

Ayrıca yaygın olarak sıkıntıdan, yalnızlıktan ya da stresten yemek yediğinizin farkındaysanız ruh halinizi de not edebilirsiniz. Bu farklı ruh hallerine tepkilerinizi kaydetmenize yardımcı olacaktır.

Örneğin, eşinizle ne zaman bir tartışmaya girseniz elinizi bisküvi kutusunda bulabilirsiniz. Bu, daha çok kontrol altına almayı istediğiniz bir davranışa tepkidir. Ayrıca gecenin geç saatlerinde, televizyon programlarından sıkılmışsanız ya da okumak için bir kitap ya da bir hobiniz yoksa ve bir kase dondurma bu boşluğu doldurmaya başlarsa o zaman arkadaşlarınızla birkaç akşam etkinliği düzenlemeyi ya da o süre içinde köpeğinizle yürümeyi planlayabilirsiniz.

Bir gıda günlüğü, günlük ya da haftalık tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin türünün ve miktarının takibinin yapıldığı bir araç ya da kayıttır. Diyet uzmanları, yeme alışkanlıklarına eşlik eden sorunların yanı sıra bu günlükler sayesinde kalori ya da besin düzeylerini izleyebilirler.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.