Çocuklarda Otitis Media Enfeksiyonu

17.12.2021
495
Çocuklarda Otitis Media Enfeksiyonu

Çocuklarda otitis media enfeksiyonu, halk arasında orta kulak iltihabı adıyla bilinir. Akut otitis media ya da kısaca otit kulak zarının arkasındaki boşluğun iltihaplanmasıdır. Çocuklarda otitis media oldukça sık karşılaşılabilen bir hastalıktır ve tıbbi müdahale gerektirir. Sıklıkla patojenler hastalık oluşmasında sorumlu tutulmaktadır.

Çocuklarda Otitis Media Enfeksiyonu Nedir?

Otitis Media çocuklarda grip veya soğuk algınlığıyla seyreder. Soğuk algınlığı, solunum yolundaki enfeksiyonlar otitis media enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Çocukta ateş, kulak ağrısı ve duymada güçlük varsa ilk akla gelmesi gereken şey orta kulak iltihabı olmalıdır. Çocuklarda sıklıkla karşılaştığımız orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülebilir. Çocuklarda basit ve sıradan sayılan bu enfeksiyon yetişkinlerde hiç de öyle değildir. Otitis media enfeksiyonu yetişkinlerde nadir görülmesine rağmen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle yetişkinlerin çok dikkatli olması gerekir.

cocuk otitis media hastalığı

Çocuklarda Otitis Media orta kulak enfeksiyonu solunum yolu hastalıklarıyla ilişkili olabilir.

Çocukta Otitis Media ( Orta Kulak Enfeksiyonu ) Neden Olur?

Çocuklarda orta kulak iltihabı çoğunlukla östaki borusu kaynaklıdır. 24 aylıklardan küçüklerde kulak gelişimi devam eder. Östaki kanalının yapısının değişiminden dolayı otitis media enfeksiyonu görülebilir. Halk adıyla geniz eti olarak bilinen adenoid orta kulak iltihabı nedenlerinden bir diğeridir. Orta kulağa yakın bölgelerde konumlanan geniz eti şişerse otitis media enfeksiyonu oluşma riski artar.

Çocuklarda otitis media enfeksiyonu belirtileri ve olası durumlar

  • Yakın zamanda geçirilen soğuk algınlığı öyküsü
  • Huzursuzluk, ağlama
  • Vücut sıcaklığının artışı yani yüksek ateş
  • Kulak ağrısı ve kulağın tıkanması
  • Duymada güçlük
  • Dengeyi sağlamakta problem
  • Kulak akıntısı
Çocuklarda Otitis Media belirtileri nedir

Orta kulak (otitis media) enfeksiyonu hastalığı nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?

Orta Kulak Enfeksiyonundan Korunma

Otitis media enfeksiyonun yani orta kulak iltihabının en önemli özelliği grip ile birlikte görülmesi. Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar bağışıklığı düşürür. Böylece orta kulak iltihabı riski artar. Çocukluk çağlarında görülen bu hastalık çoğunlukla kendiliğinden geçer. Orta kulak iltihabı tekrarlayabilir bu normaldir ancak çok sık tekrarlarsa ve ağır geçiyorsa doktora başvurmakta fayda var. Normal şartlarda otitis media enfeksiyonu ortalama 10 gün içerisinde geçmesi beklenir. Belirtileriniz uzun süre devam ederse kulak burun boğaz polikliniğine başvurabilirsiniz. Tedavi ağrı kesicilerden, antibiyotiklere ve damlalardan cerrahiye kadar değişiklik gösterebilmektedir.

Orta kulak iltihabı oluşum riskini nasıl azaltılır? Korunma yöntemi nedir?

Yeterli ve dengeli beslenmeyle vücut bağışıklığını arttırarak soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini en aza indirmeliyiz. Özellikle kış aylarında C vitamini içeren meyvelerden yeteri kadar tüketmeliyiz. Ek olarak vücut temizliğine azami ölçüde dikkat etmeli, vücudumuzu bakteri ve virüslerlerden korumalıyız. Bunları uyguladığımız takdirde enfeksiyon riskinin azalması olası kabul edilmektedir.

 

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.