Kestane Hakkında Bilinmesi Gerekenler

29.12.2021
707
Kestane Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kestane hakkında bilinmesi gerekenler beslenme şekli ve sağlık üzerine etkileri açısından değerlendirilmektedir. Kestane dendiğinde büyük bir çoğunluğun aklına soba üzerine kavrularak tüketilmesi gelmektedir. Yıllardan beri uygulanan bu teknik artık kestane ile özdeşleşmiştir. Kendine has bir lezzeti bulunan kestanenin faydaları da azımsanmayacak kadar fazladır. Özellikle kış aylarında sokaklarda dahi satılan kestane doğal yoldan vitamin almak için tüketilebilirdir.

Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Kestanenin en önemli faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesi. İçeriğinde bulunan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde özellikle kış aylarında görülen gripten korunmak için tüketilmesi büyük önem taşıyor. B kompleks vitaminleri sayesinde de çocuklarda büyüme ve gelişme kestanenin faydaları arasındadır. Bununla birlikte kestane vücutta kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına da yardımcı olmaktadır. Kırmızı kan hücreleri olarak isimlendirilen eritrositler, vücutta oksijen taşınmasında görevlidir.

Kestane Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kestane vitaminler açısından oldukça besleyici bir gıdadır.

Kestane Zararlı Mıdır? Kestane Alerjisi Hakkında

Kestane alerjisi toplumumuzda yaygın görülen alerjilerden değildir. Bunun sebebi kestanenin ülkemizde pişirilerek tüketilmesi olarak görülmektedir. Kestane alerjisi oluşmasında lipit transfer proteini suçlu görülmektedir. Neticede vücutta alerji oluşmasının nedeni protein ürünlerinin vücuda alınmasıdır. Ancak yüksek sıcaklıklarda protein yapıları etkilenmekte ve bozulmaktadır. Nitekim çiğ kestane tüketimi olan ülkelerde kestane alerjisi görülmesi bu neden olmaktadır. Ancak alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız yedikten sonra bu durum çeşitli şekillerde kendini göstermektedir. Kestane alerjisi belirtileri; öksürme, burunda tıkanma, nefes alamama hissi, mide bulantısı ve kusma şeklindedir.

Kestane Nasıl Tüketilebilir?

Kestane genellikle sac veya soba üzerinde pişirildiği gibi farklı yöntemlerle de pişirilip tüketilmektedir. Ancak sık kullanılan kestane pişirme yöntemi kavurarak tüketmektir. Bu yönüyle kestane daha çok bir çerez olarak tüketilmektedir. Nitekim kestanenin faydaları en çok bu şekilde tüketildiğinde etkili olmaktadır. Bununla birlikte yemeklerde de kestane pişirlerek tariflerde yer almaktadır.

Kestane çorbası kestaneyi ana öğünlerde almak isteyenler için tercih edilebilmektedir. Özellikle kestane sevmeyen çocuklar için çorbasını yapmak veya salatalara eklemek tercih edilebilirdir. Yemeklerden ziyade tatlı olarak tüketilmek istenirse kestane şekeri de bu noktada tercih edilebilirdir. Ancak her tatlıda olduğu gibi kestane şekerinde de şeker oranı fazla olduğu için az ve dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Aksi durumda diyabet hastalığına zemin hazırlanmaktadır.

Kestane Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kestane alerjisi hassas kişilerde görülebilmektedir. Fakat ülkemizde kavrularak pişirilmesi sebebiyle az görülmektedir.

Kestane Pişirme Tarifi

Kestane pişirme tarifi özellikle sıcak zeminde uygulanmaktadır. Kavrulmuş kestaneye alternatif olarak su içerisinde kestane haşlama da yapılabilmektedir. Fakat kestane haşlandığı zaman enerji ve vitamin kaybı yaşamaktadır.

  • Kestaneyi pişirmeden önce sonrasında kabuğunun soyulmasının kolay olması açısından bir bıçakla kabuğunu çizmek gerekir.
  • Sonrasında ise biraz yumuşaması için içi soğuk su dolu bir kapta yarım saat bekletmek faydalı olacaktır. Sonra ise fırında, tavada ya da haşlayarak pişirilebilirdir.
  • Kestane pişmeye başladığında kabuğu üzerinde açtığımız yarık yavaş yavaş büyümeye başlar. Ayrıca rengi de koyu sarı bir renk alır.
  • Kavurarak kestane pişirme süresi yaklaşık 25 dakikadır.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.