KIŞIN ÇOCUKLARI NASIL GİYDİRMEK GEREKİR?

09.01.2022
512
KIŞIN ÇOCUKLARI NASIL GİYDİRMEK GEREKİR?

Kış en çok anneleri tedirgin ediyor.” Çocuğum üşüyor mu? Hasta olacak mı? Bu çocuk kesin hasta olacak? Ya hala üşüyorsa?” vb.pek çok kaygı annelerin zihinlerinde yerlerini aldı bile.

Soğuk havaların başlaması salgın hastalıkların artmasına neden olduğu gibi ebeveynlerde kaygı bozukluğuna da neden olabiliyor. Özellikle anneanne – babannelerin ve dışarıdaki tüm yurdum teyzelerinin “üşür o çocuk, hasta olur” baskısı ebeveynlerde kaygı bozukluğuna sebep oluyor. Ebeveynlerin,özellikle de annelerin kaygısı ise çocuklara stres, gerginlik, huysuzluk, ağlama nöbetleri, iştah bozuklukları gibi problemlere dönüşüyor. Çünkü 0-6 yaş döneminde çocuk öncelikle annenin ve bulunduğu çevrenin duygusunu adeta emiyor ve bilincinde dönüştürerek davranışları ile somutlaştırıyor.

Kışın puset içindeki bebekleri kat kat giydirilmiş ve üzerlerine birkaç kat da battaniye atılmış olarak görebiliriz. Çocukların elbiselerinin ağırlıklarından yürüyemediklerine şahit olup, gözlerini kapatan bereleri ile burunlarını kapatan atkıları arasında nasıl nefes aldıklarını düşünür dururuz? Peki ebeveynler, özelliklede anneler bebeklerinin/çocuklarını üşüyüp üşümediğini nasıl anlarlar?

Öncelikle anne-babalar kendi anne ve babaları başta olmak üzere yetişkinlerin üşüyor/hasta olacak gibi kaygılarına kulak tıkamalılar. “Onlar sizin çocuğunuz ve sizden daha iyi kimse tanıyamaz”. Elbette büyükleri kırmadan bunu onlara aktarmak ve kendi ebeveynliğinizin sınırlarını çizmek zorundasınız.

Yenidoğan bir bebek 15 gün içerisinde vücut ısısını dengeleyebilir. İlk 15 gün anne ne giyiyorsa bir kat fazlasını bebeğine giydirmeli, sonrasında ise anne ile aynı kalınlıkta giydirilmelidir. Elbette burada annenin normalden çok üşümesini sağlayan bir hastalığı varsa buna dikkat edilmeli, anne bebeğini kendi ile bir tutmamalıdır.

Bebeklerin ellerinin, yüzlerinin veya burunlarının soğuk olması onların üşüdüğünün göstergesi değildir. Eller,yüz bölgesi vücut ısısının dengelenmesine yarayan organlardır. Vücut ısındıkça eller ve yüz soğur. Mesela ateşlenen çocukların elleri soğuk olur. Bebeklerin üşüyüp üşümediklerini sırt ve göğüs kısmından kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eliniz ile bu bölgelere dokunmanız yeterli.

Her evde bir termometre bulundurulmalı. Termometre gösterdiği oda sıcaklığı ile insanı rahatlatır. Ebeveyn oda sıcaklığını görür ve bilirse duygularından daha kolay emin olacak ve sıyrılacaktır. Böylece çocuğunun gerçekten nasıl giyinmesi gerektiğine daha sağlıklı karar verecektir. Aksi durumda oda sıcaklığı bilinmediği için akılda hep bir soru işareti kalacak ve kaygılar artacaktır.

Aşağıdaki tablo sıcaklık derecesine göre çocuklara giydirilmesi gereken tog (ısı geçirgenlik/termal ölçü) derecesini gösteriyor.

Sıcak mı hasta eder soğuk mu?

Unutulmamalı ki hastalıkların sebebi soğuk değil sıcaktır. Soğuk havalarda hastalıkların artmasının nedeni bakteri ve virüslerin soğukta yaşam alanı bulamayıp kapalı alanlara girmeleri ve insanların da kapalı alanlarda daha uzun vakit geçirmeleridir. Soğuk ne denli olursa olsun kapalı alanlar her gün mutlaka havalandırılmalıdır.

Uygun kıyafetler giyinildiği takdirde kışın çocukların dışarı çıkarılmasında sorun olmaz. Hatta soğuk bağışıklık kuvvetlendirici olarak dahi görev yapar.

Bir noktaya daha dikkat çekmek gerek Norveçli çocuklar da birer çocuk 😉

Sağlıcakla kalın!

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.