Karakterinizin Temelini Bağlanma Stiliniz Oluşturuyor!

09.08.2022
624
Karakterinizin Temelini Bağlanma Stiliniz Oluşturuyor!

BAĞLANMA KURAMI NEDİR ?

1960-1970 yılları arasında psikolog John Bowlby ve Mary Ainswort tarafından geliştirilmiş güçlü bir deney sonucu ortaya çıkan bağlanma kuramı, ebeveynler ve bebekleri arasındaki ilişkiyi temel alır.

BAĞLANMA KURAMININ ÖNEMİ NEDİR ?

Ebeveynlerin bebeklerine onların yanında olduğunu hissettirip güven vererek büyütmesi, bebeklerinin ileri yaşamlarında daha az korku yaşayarak hayat sürmesini sağlar. Güven duygusu, bebeklik,çocukluk ve ergenlik yıllarında oluşur ve ileri yaşamlarında ilişkilerini yüksek oranda etkilemektedir.

BAĞLANMA STİLLERİ NELERDİR ?

  

 

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma, bağlanma türleri arasında en sağlıklı olan bağlanma çeşididir. Bu bağlanma stilinde bebekler, ebeveynlarinin yanında olduğunu, onlara karşı duyarlı ve kabullenici olduğunu görüp hissettiği zaman güvenli bağlanma oluşur. Güvenli bağlanma stilinde ebeveynler, bebeklerinin kendi rahatlık alanının dışına çıkmasına izin verir, fakat güven ve rahatlık arayışı için geriye geldiklerinde bebeklerinin yanındadır. Bu sayede ebeveynler, bebekleriyle oyun oynar ve bebeklerine güven vererek rahatlamalarını sağlarlar.Böylece bebekler, olumsuz duyguları dışa vurulabileceğini ve birinin ona yardım edeceğini öğrenir. Güvenli bağlanma stiline sahip kişiler, güvenme duygusunu öğrenir ve benlik algısını geliştirir. Bir yetişkin olduklarında ise duygu ayrımının farkına kolaylıkla varabilir ve duyguları anlayabilirler. En önemlisi ise güvenli bağlanma stiline sahip kişiler, genellikle iyi ve sağlıklı ilişkiler kurar.

Kaygılı-Güvensiz Bağlanma

Ebeveynler, bebeklerinin gereksinmelerini sadece ara sıra karşıladığı zaman kaygılı-güvensiz bağlanma stili oluşur. Bakım ve koruma sürekli devam etmez, zaman zaman gösterilir. Bu yüzden bebek, ihtiyaç anında ebeveynlerinin yanında olacağına güvenemez ve duygusu geliştiremez. Korku duygusu hissettiğinde ebeveynlerinin yanında olmamasından endişe duyduğu için ebeveynlerinin yanından  ayrılma cesaretinde bulunamaz. Kaygılı-güvensiz bağlanma stilinde, öngörüsüzlük karakteri derinden etkiler ve kişinin muhtaçlık duygusu sonucunda kızgın ve güvensiz olmasına yol açar.

Kaçıngan-Güvensiz Bağlanma

Ebeveynlerden biri, bazen çocuğunun ihtiyaçlarına karşılık vermekte güçlük çekiyor olabilir. Bu süreçte bebeğini rahatlatmak yerine onun duygularını küçümseyip bebeğinin beklentisine karşılık vermiyor ve bebeklerinin zorlandığı zamanlarda ona yardımcı olmuyor olabilir. Ebeveynlerin bu davranışı bebeklerinde kaçıngan-güvensiz bağlanma stiline yol açar. Dolayısıyla bebekler, ihtiyaç anlarında ebeveynlerini çağırmamanın en iyi yol olduğunu öğrenir çünkü ebeveynlerini çağırsa da ebeveynleri ona yardımcı olmamaktadır. Kaçıngan-güvensiz bağlanmada kişi, duygularını örtbas ederek sadece kendisine güvenmenin en iyi seçenek olduğunu öğrenir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.