B12 VİTAMİNİ NEDİR? KİMLER NASIL KULLANMALIDIR?

09.01.2022
492
B12 VİTAMİNİ NEDİR? KİMLER NASIL KULLANMALIDIR?

B12 vitamini, B vitamini grubunun 8 vitaminden biridir ve vücudun özel olarak depoladığı tek vitamindir. Karaciğerimiz, gerektiğinde telafi etmek için birkaç aydan birkaç yıla kadar büyük miktarda vitamini depolar. Bu nedenle, düşük B12 vitamini kaynağı veya sindirim sisteminde emilim bozukluğu ancak bir süre sonra fark edilir hale gelir. Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, çeşitli metabolik fonksiyonlara sahiptir. Düşük homosistein seviyelerinin korunmasına yardımcı olarak kalbi ve kan damarlarını korur.

B12 Vitamininin Sinir Sisteminin İşleyişine Katkısı

B12 vitamini, sinir sisteminde önemli bir rol oynar. Sinirleri koruyan ve sinir beslemelerinin, yani gönderilmesi gereken bilgilerin doğru ve verimli bir şekilde iletilmesini sağlayan sinir kılıflarının (miyelin kılıfı olarak da bilinir) yenilenmesi ve yeniden oluşumundan sorumludur.

Dokunma ve motor fonksiyondan sorumlu olan sinirlerimizin bu “izolasyonu” önemlidir, ancak her şeyden önce merkezi sinir sistemimiz için yeri doldurulamaz. Ayrıca B12 vitamini beynimizin işleyişini, dolayısıyla algımızı, ruh halimizi ve ruh halimizi kontrol eden nörotransmiterler ve hormonlar gibi önemli haberci maddelerin sentezinde görev alır.

B12 Vitamini Eksikliği İçin Kimler Risk Altındadır? B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri

Bebekler ve çocuklar gelişim çağları sebebiyle fazlaca B12 vitaminine gereksinim duymaktadırlar. Özenli ebeveynler tarafından yeterli miktarda sağlanan B12 vitamini onlara sağlıklı yaşamın temelini sunacaktır.

Özellikle yaşlılar ve vejetaryenler, B12 vitamini eksikliğinden etkilenir. Vejetaryenler, hayvansal ürünleri tercih etmedikleri beslenme şekilleri nedeniyle yeterli B12 vitamini almama riski altındayken, yaşlı yetişkinler genellikle B vitamini emilim bozukluğundan mustariptir, ancak bazen diyet kısıtlamaları da yaygın bir şekilde görülebilir.

Diyabet, böbrek yetmezliği veya demans gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerde genellikle aktif bileşenlerin ve uzun bir süre boyunca alınan ilaçların yan etkileri nedeniyle B12 malabsorpsiyonu vardır ve eksiklik riski altındadır.

Özellikle yaşlandıkça, bu faktörlerden birkaçı B12 vitamini eksikliği riskini artırmaktadır. Genç Avrupalıların sadece yaklaşık % 2-5’i B12 vitamini eksikliğinden mustaripken, 65 yaşın üzerindeki kişilerin% 10-30’una B12 vitamini eksikliği teşhisi konuyor. Nedeni ne olursa olsun, B12 vitamini eksikliği çok geç tespit edilirse, sinir hasarı genellikle onarılamaz boyutlarda görülebilmektedir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Nörolojik Semptomları Nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinin ilk belirtileri: spesifik olmayan enerji eksikliği, bacaklarda uyuşma şeklinde ortaya çıkmaktadır. Omurilikteki kötü işleyen sinirler genellikle ilk başta alt ekstremitelerde bacaklarda yanma ve uyuşma gibi hislere neden olur. Çünkü beyin ve hormonlar da B12 vitamini eksikliğini etkiler ve ayrıca konsantrasyon, zayıf hafıza ve depresyon ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Tespit Edilemeyen Bir B12 Vitamini Eksikliğinin Ciddi Sonuçları Olabilir

B12 vitamini eksikliği uzun süre tespit edilmezse demans ve şizofreniye kadar ilerleyebilen ciddi nörolojik ve nöropsikiyatrik durumların ortaya çıkması muhtemeldir. Ek olarak, ciddi fiziksel sınırlamalar paraplejiye neden olur ve B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.

Arıza erken tespit edilirse, bazı hasarlar önlenebilir. Ancak B12 vitamini eksikliğinin etkileri çok fazla ilerlediyse sinir hasarı telafi edilemez. Bu nedenle yetersiz miktarda B12 vitamini ciddiye alınmalı ve engellenmelidir.

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Teşhis Edilebilir?

Yiyeceklerle emilimi sağlandıktan sonra, B12 vitamini kan dolaşımına girer. Bir kişi risk altındaysa veya çeşitli B12 vitamini eksikliği semptomlarına sahip olduğundan şüpheleniliyorsa, iki aşamalı özel bir kan testi yapılmalıdır. Her iki test de uygun değilse, B12 vitamini eksikliğinden şüphelenilebilir ve mümkün olan en kısa sürede doktor reçeteleri ile, uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Risk Altındaki Kişiler B12 Vitamini Eksikliğini Önlemeli

B12 vitamini vücudumuz için kritik olmasına rağmen, sadece nispeten küçük bir miktara ihtiyacımız var. Sağlıklı yetişkinler için önerilen günlük doz 3 mcg’dir (Mikrogram). Çocuklar biraz daha az B12 vitaminine ihtiyaç duyarken, hamile ve emziren kadınların daha fazlasına, yani günde 3,5 ila 4 mikrograma ihtiyacı vardır.

Dengesiz beslenme nedeniyle çok az B12 vitamini tüketme riski taşıyan vejetaryenler ve diğerleri, B12 vitamini bilinçli bir diyet veya belirli bir B12 vitamini takviyesi yoluyla yetersiz B12 tedarikini nispeten kolay bir şekilde önleyebilir.

B12 Vitamini mikroorganizmalar tarafından sentezlenir ve neredeyse yalnızca hayvansal ürünlerde bulunur. Ancak et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri önemli miktarda vitamin içerir. Bu nedenle, vejetaryenlere, potansiyel mevcut eksiklikleri takviye alarak telafi etmeleri tavsiye edilir.

ETİKETLER: , , ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.