BOĞAZ AĞRILARI SEBEPLERİ NELERDİR?

09.01.2022
472
BOĞAZ AĞRILARI SEBEPLERİ NELERDİR?

Boğazda ağrı hissi, çeşitli sağlık problemleri nedeniyle ortaya çıkan ve sık karşılaşılan bir şikayettir. Her sene yaklaşık olarak her 10 insandan 1’i sağlık kuruluşlarına boğaz ağrısı problemi ile başvurur.

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Boğaz ağrısının en sık tespit edilen nedenleri arasında enfeksiyon hastalıkları ve hava kuruluğu gibi çevresel faktörler yer alır. Oldukça rahatsız edici bir hal alabilen bu durum genellikle kendiliğinden gerileme eğilimindedir.

Boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonlar bu bölgedeki hangi yapının etkilendiğine bağlı olarak farklı şekilde isimlendirilirler. Ağızın hemen arkasındaki bölüm farenks olarak isimlendirilir ve bu bölgenin enfeksiyonuna farenjit adı verilir. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan bademciklerin iltihaplanması tonsillit olarak ifade edilirken, ses tellerinin bulunduğu bölgenin iltihaplanmasına ise larenjit denir.

Enfeksiyona bağlı oluşan boğaz ağrısında en sık tespit edilen patojenler virüslerdir ve vakaların büyük çoğunluğundan grip ve nezle virüsleri sorumlu tutulur.

Bakteriler de bu bölgelerde hastalığa neden olarak boğazda ağrı şikayetinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle çocuklarda ve küçük yaş gruplarında streptococcus adı verilen bakteri bademcikleri etkileyerek boğaz acısı ve halsilzlik ile seyreden ateşli bir hastalık tablosu oluşmasına neden olabilir.

Enfeksiyon hastalıkları dışında alerjiler, travma, kanser, reflü hastalığı ve çeşitli zararlı kimyasallara maruziyet sonrasında da boğaz ağrısı şikayeti meydana gelebilir.

Boğaz Ağrısına Eşlik Eden Belirtiler Neler Olabilir?

Boğaz ağrısına eşlik eden belirtiler bu şikayetin hangi bölgeden kaynaklandığına ve altta yatan nedenin ne olduğuna göre değişkenlik gösterebilir.

Boğaz ağrısı ile birlikte görülebilen birçok belirti mevcuttur:

• Boğazda kuruluk, batma, yanma ve hassasiyet

• Konuşma ve yutkunma sırasında ortaya çıkan boğazda acı hissi

• Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı

• Hapşırma

• Öksürük

• Ateş, üşüme ve titreme

• Bademcik şişmesi

• Ses kısıklığı

• Halsizlik ve kas eklem ağrıları

• Baş ağrısı

• İştah kaybı

Bazen boğaz ağrısı şikayeti bulunan kişiler bademcikleri üzerinde küçük, beyaz iltihabi değişikliklerin eşlik ettiğini görebilirler. Bu durum meydana gelen enfeksiyonun virüslerdense bakterilere bağlı olarak oluştuğuna işaret eden belirtiler arasında değerlendirilir.

Boğaz Ağrısı İçin Öneriler Nelerdir?

Boğaz ağrısının dindirilmesi için hekimlerin bilgisi ve önerisi dahilinde yapılabilecek çeşitli uygulamalar mevcuttur. Tuzlu su ile gargara yapmak, pastil kullanmak, ballı çay içmek, boğaz spreyi sıkmak ve kuruluğa bağlı oluşan boğaz ağrısında ortamı nemlendirici cihazların kullanımı, ağrılı boğaz için ağrı kesici etki gösterebilir.

Boğaz ağrısının en sık nedeninin virüslere bağlı oluşan enfeksiyonlar olması nedeniyle çeşitli bitkisel takviye ürünleri bu sorunun gelişimi ve kontrolünde normal vücut fonksiyonlarına katkı sağlayabilir. Bakterilere bağlı oluşan rahatsızlıklarda ise boğaz enfeksiyonuna kesin çözüm için antibiyotik ilaçların kullanımı gerekebilir.

Ginseng, geleneksel Çin tıbbında yüzlerce yıldır kullanılan antioksidan ve antiinflamatuvar etkili bir bitkidir. Ginseng aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlar.

Arı sütü, bal arıları tarafından üretilen ve kraliçe arı ile yavru arıların beslenmesini sağlayan maddedir. Arı sütünün içerisinde yer alan protein ve yağ asidi yapısındaki kimyasallar bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkı sağlayarak bakteriler gibi yabancı mikroorganizmalara karşı verilen mücadeleyi güçlendirici etki yapabilir.

Arılar bal ve arı sütü dışında propolis adı verilen bir madde daha üreterek peteklerinin inşasında kullanırlar. Propolis, antik mısır ve yunan medeniyetlerinden beri enfeksiyon hastalıklarına karşı antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antiinflamatuvar etkileri nedeniyle kullanılmaya devam edilen bir üründür.

Ginseng, arı sütü, arı poleni, propolis ve C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkı sağlayarak bulaşıcı hastalıklar nedeniyle meydana gelen boğaz ağrısı şikayetine karşı koruyucu etki gösterebilir.

Geçmeyen boğaz ağrısı şikayetiniz varsa ya da eşlik eden belirtilerinizin bulunması halinde en yakın sağlık kuruluşlarına başvurarak bu sorunun çözümü için uzmanlardan yardım almayı ihmal etmeyin.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.