CARTLAK (CİĞER) KEBABI
Gaziantep’e özgü yemeklerden bahsedip de cartlak kebabını geçmek olmaz. Çünkü Antep’in en ünlü kebabıdır cartlak (diğer adıyla ciğer) kebabı. Bazısı sıra sıra ciğercilerden, ister, mangalda pişirilen şişini, ister, kavurmasını yer. Bazısı kurbanlık kesilen koyunun ciğerini ya hemen oracıkta kebap eder ya da daha sonra yapmak için saklar. Benim sakatatla pek aram yoktur ama eğer güzel yapılmışsa kavrulmuşundan biraz yerim.
Genelde şişde yapılana karaciğer, kavrulana ise akciğer kullanılır. Kuyruk yağı mutlaka kullanılır ama eğer kavuruluyorsa, kuyruksuz, sıvı yağ ile kavrulanı daha hafif ve (bence) daha güzeldir. Ama şişde yapıyorsanız yemeseniz bile aralara kuyruk yağı koymanız tadını alması açısından iyidir.
Cartlak kebabının aslı, hiç baharatsız, tuzsuz olarak şişlere saplanıp mangal üzerinde pişerken veya yenilirken tuz atılarak yenmesidir. Ama tabi terbiyelerek de yapılabilir ki yukarda gördüğünüz fotoğraf da terbiyelenmiş bir şekilde pişmeyi bekleyen ciğerler.
Ve işte tebiyeli ciğerin tarifi:
Malzemeler:
- 1 kg ciğer
- 2-3 diş sarımsak
- Çok küçük bir soğan
- Az nane
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı salça
- Arzuya göre az kekik
Yapılışı:
Soğanı çok küçük doğrayıp bıcağın yanını kullanarak ezin veya rendeleyin, sarımsağı ezin ve tüm malzemeyi ete katıp karıştırın, ağzını kapatıp buzdolabında bir kaç saat dinlendirdikten sonra şişlere saplayıp mangalda pişirin.
* Her şişin arasına bir tane de kuyruk yağı saplarsanız lezzet katar.