Diabet (şeker hastalığı)
Halk arasında şeker hastalığı adıyla bilinen “diabet” aşırı susama, idrarda artış, idrarda şeker olması ve hızlı kilo kaybı ile ortaya çıkar. Dünya Sağlık Örgütü (VVHO)’nün …
Halk arasında şeker hastalığı adıyla bilinen “diabet” aşırı susama, idrarda artış, idrarda şeker olması ve hızlı kilo kaybı ile ortaya çıkar. Dünya Sağlık Örgütü (VVHO)’nün tespit ettiği ilkelere göre, etlerin yağı ile tereyağına dikkat etmek, süt, yoğurt ve peynirin yağsızını kullanmak gerekir. Ayrıca tuza da dikkat edilmelidir.
Diabette, kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durmak esastır. Bu da glisemik endeksi düşük olan yiyecekleri tercih etmek gerektiği anlamına gelir.
Bütün dünyada şeker hastalığı çok yaygındır ve giderek de yaygınlaşmaktadır. 1900 yılında ABD nüfusunun % Tinden daha azı şeker hastasıyken 2000 yılında bu oran % 8′e fırlamıştır. Ülkemizde ise yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi şeker hastasıdır.
Şeker hastalığı riski yaş ilerledikçe ve şişmanladıkça artmaktadır. Kilo alımı önlenebildiğinde diabet vakalarının yarıdan fazlasının ortadan kalkacağı düşünülmektedir.
Şeker hastalığının tedavisinde ve korunmada diyet esastır. Diyette enerjinin çoğunu sağlayan karbonhidratlar (tam ekmek, bulgur, esmer pirinç gibi), kasları oluşturan ve bir miktar enerji veren proteinler (et, balık, süt gibi) depo edilen ve daha sonra enerji olarak kullanılan yağlar bulunmalıdır. Ayrıca;
İyi dengelenmiş yiyecekler yenmelidir.
Öğünler az ve sık olmalıdır.
Lifli besinlere (kabuklu ve kepekli) ağırlık verilmelidir.
Beyaz şekerden mutlaka uzak durmalıdır.
Hayvansal yağ ve tuz azaltılmalıdır.