Diyabetin belirtileri (Tıp 1 ve Tıp 2 diyabet)

07.12.2021
468
Diyabetin belirtileri (Tıp 1 ve Tıp 2 diyabet)

Belirtilerin şiddeti ve gelişme hızı diyabetin tipine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tip 1 Diyabet (IDDAA: İnsüline bağlı diyabet) Bu tip diyabet genellikle gençlerde görülür ve kişi ancak …

Belirtilerin şiddeti ve gelişme hızı diyabetin tipine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Tip 1 Diyabet (IDDAA: İnsüline bağlı diyabet)
Bu tip diyabet genellikle gençlerde görülür ve kişi ancak düzenli olarak insülin iğnesi kullandığında sağlıklı kalabi­lir. Bu kişilerin vücudu insülin üretmediği için, kan şekeri düzeyleri kontrol altında tutulamaz; bu nedenle belirtiler hızla ortaya çıkar. İnsülin, kaslardaki protein ve yağların parçalanmasını önleyerek vücut dengesinin korunmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. İnsülin işlevini görmedi­ğinde, parçalanan yağ ve kasların yan ürünleri kanda bi­rikir ve keton denen maddeler üretilir. Bu üretimin önüne geçilmezse, keton seviyesi yükselir ve ketoasidotik koma olarak bilinen durum oluşur. Diyabet, artık komaya giril­meden çok önce teşhis edildiği için bu durumla fazla karşılaşılmamaktadır. Komaya giren hastaların acilen hasta­neye kaldırılıp damardan insülin ve sıvı alması gerekmek­tedir. Bu durum düşük kan şekerinin neden oldu­ğu koma ile aynı durum değildir.
Tıp 2 Diyabet (NIDDM: İnsüline bağlı olmayan di­yabet)
Yaşla bağlantılı veya erişkin tipi diyabet olarak da bili­nen Tip 2 diyabet, daha çok orta yaş veya sonrasında gö­rülür, îlaç kullanımıyla veya sadece beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerle kontrol altına alınabilir. Vücut az da olsa insülin salgıladığı için, Tip 1 diyabete göre, kanda­ki glikoz seviyesi daha yavaş yükselir. Vücutta daha az protein ve yağ parçalanması gerçekleştiği için daha az ke­ton üretilir. Bu nedenle ketoasidotik koma riski düşüktür.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.