Diyabetin belirtileri (Tıp 1 ve Tıp 2 diyabet)
Belirtilerin şiddeti ve gelişme hızı diyabetin tipine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tip 1 Diyabet (IDDAA: İnsüline bağlı diyabet) Bu tip diyabet genellikle gençlerde görülür ve kişi ancak …
Belirtilerin şiddeti ve gelişme hızı diyabetin tipine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Tip 1 Diyabet (IDDAA: İnsüline bağlı diyabet)
Bu tip diyabet genellikle gençlerde görülür ve kişi ancak düzenli olarak insülin iğnesi kullandığında sağlıklı kalabilir. Bu kişilerin vücudu insülin üretmediği için, kan şekeri düzeyleri kontrol altında tutulamaz; bu nedenle belirtiler hızla ortaya çıkar. İnsülin, kaslardaki protein ve yağların parçalanmasını önleyerek vücut dengesinin korunmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. İnsülin işlevini görmediğinde, parçalanan yağ ve kasların yan ürünleri kanda birikir ve keton denen maddeler üretilir. Bu üretimin önüne geçilmezse, keton seviyesi yükselir ve ketoasidotik koma olarak bilinen durum oluşur. Diyabet, artık komaya girilmeden çok önce teşhis edildiği için bu durumla fazla karşılaşılmamaktadır. Komaya giren hastaların acilen hastaneye kaldırılıp damardan insülin ve sıvı alması gerekmektedir. Bu durum düşük kan şekerinin neden olduğu koma ile aynı durum değildir.
Tıp 2 Diyabet (NIDDM: İnsüline bağlı olmayan diyabet)
Yaşla bağlantılı veya erişkin tipi diyabet olarak da bilinen Tip 2 diyabet, daha çok orta yaş veya sonrasında görülür, îlaç kullanımıyla veya sadece beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerle kontrol altına alınabilir. Vücut az da olsa insülin salgıladığı için, Tip 1 diyabete göre, kandaki glikoz seviyesi daha yavaş yükselir. Vücutta daha az protein ve yağ parçalanması gerçekleştiği için daha az keton üretilir. Bu nedenle ketoasidotik koma riski düşüktür.