Global Tehdit:ÇEVRE KİRLİLİĞİ

08.08.2022
749
Global Tehdit:ÇEVRE KİRLİLİĞİ

ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDİR ?

Çevre kirliliği, doğanın, doğal kaynakların ve yaşanılan çevrenin aşırı ölçüde ve yanlış kullanılması nedeniyle doğal dengenin bozulmasıdır.Dünya çapında görülen bir sorundur. Çevre kirliliği yaşamı, hayvanları ve insanları olumsuz etkilerler. Çevre kirliliğinin çeşitleri vardır ve hava kirliliği,su kirliliği ,toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olmak üzere 5 başlık altında incelenmektedir.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN TÜRLERİ VE SONUÇLARI NELERDİR ?

 

Hava Kirliliği:

Hava kirliliği dünya üzerindeki en büyük çevre problemlerinden biridir çünkü insanlar yaşamak için temiz havaya ve oksijene ihtiyaç duyar. Atmosferdeki gazlar, duman ve tozlar hava kirliliğine neden olmaktadır. Hava kirliliği kişilerde bronşit,astım ve kanser gibi çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Ayrıca hava kirliliği olan yerlerde yaşayan kişilerin solunumda zorluk, gözlerinde yaşarma ve baş ağrısı gibi belirtiler sıklıkla görülmektedir.

 

Su Kirliliği:

Su kirliliği önlem alınması gereken ve çevre kirliliği grubunda yer alan bir çeşit global sorundur, özellikle içme sularında kimyasalların bulunması su kirliliğine neden olmaktadır. Ülkelerde ölüm oranlarının %7’lik kısmını güvenli olmayan sular oluşturur çünkü su kirliliği insanları büyük oranda zehirler. Yanı sıra, su kirliliğiyle beraber beyin iltihabı ve sıtma gibi hastalıklar su yoluyla bulaşır. Su kirliliğinin sağlığa zararları kısmında kanser ve hepatit gibi hastalıklar da bulunmaktadır.

 

Toprak Kirliliği:

Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bozulmasıdır.Ayrıca hava kirliliği ve su kirliliğinden kaynaklı olarak toprak kirliliği oluşabilir.Toprak kirliliği, sebze ve meyveler yoluyla insanlara ve hayvanlara zarar verebilir. İnsanlarda, sarılık, çocuk felci, iltihap, gıda zehirlenmesi ve en önemlisi verem gibi hastalıklara sebep olmaktadır. Hayvanlarda ise aynı şekilde verem, kolera, veba, şap ve kuduz gibi hastalıklara sebep olur.

 

Gürültü Kirliliği:

Canlıların yaşamını olumsuz yönden etkileyen gürültü kirliliği, her türlü insan,hayvan ya da makine kaynaklı ses oluşumu kirliliğidir. Gürültü kirliliğine fabrika ve makine sesleri, onarım çalışmaları ve ses sistemleri örnek olarak gösterilebilir. Gürültü kirliği insan sağlığını fiziksel ve psikolojik açıdan olumsuz yönde etkiler. Sinir, stres, hipertansiyon, duyma kaybı ve uyku bozuklukları gibi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

 

Görüntü Kirliliği:

Görsel kirlilik, insan faaliyetleri ve çevrenin tahrip edilmesi ile oluşan kötü ve düzensiz görüntüyü ifade eder. Bu kirlilik çeşidinin insanlar üzerinde fiziksel bir sorunu görünmese de psikolojik açıdan dikkat dağınıklığı ve uyum zorluğu gibi davranış bozukluklara sebebiyet verir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.