KEPÇE KULAK İŞİTMEYE ENGEL OLUR MU?
İşitme duyusu olması dışında yüz estetiğinin en önemli tamamlayıcı organlarından biri olan kulakta en sık görülen estetik bozukluk; halk arasında kepçe kulak veya yelken kulak diye adlandırılan şekil bozukluğu olarak karşımıza çıkıyor.
Aileden gelen bir şekil bozukluğu olan kepçe kulak yapısı, kulak kıkırdaklarının zayıf olması nedeniyle kulak kıvrımlarının yeterli oluşmaması ve buna bağlı olarak kulağın öne, yana doğru açılı durduğu durum olarak tanımlanıyor.
Özellikle çocuklar okul yıllarında kepçe kulakları sebebiyle alay konusu olabiliyor. Op. Dr. Coşkun Şanverdi, okul çağında eğlenme amaçlı yapılmış olan bu şakaların kişinin hayatını ruhsal açıdan olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu dönemde yaşadığı psikolojik travmayı atlatamayan kişiler de soluğu estetik merkezlerinde alıyor. Teknolojinin gelişmesi ile düzeltilmesi çok zor olan kusurlar bile ortadan kaldırılabiliyor.
Kepçe Kulak Operasyonu Nasıl Yapılır?
Kepçe kulak düzeltilmesi, çocuklarda genel, erişkinlerde ise lokal anestezi ile 1 saat içinde yapılabilir. Kulak arkasından kesi yapılır, kıkırdak üzerinde açıyı daraltacak ve normale getirecek bir kıvrılma sağlayarak kıkırdak dikilir. Ayrıca kulak kıkırdağı kulak arkasındaki kafa kemiğinin zarına tespit edilerek açının tekrar açılması önlenir. Kesi yeri dikilerek, özel bir pansumanla kulak kalıba alınır. 1. gün bandajlar açılarak hasta banyo yapabilir. Hastanın 15 gün boyunca, tenisçi bandı takarak kulak kıkırdağının yeni açısında sertleşmesi sağlanır. Kulaktaki ödem ve morluklar 1 hafta içerisinde geçer. Hasta 3. gün normal hayatına dönebilir. Görünen herhangi bir iz kalmaz ve tecrübeli ellerde sonuçlar çok iyidir.
Okul Öncesi Dönem En Uygun Zaman
5-6 yaşına kadar kulak kepçesinin gelişimi tamamlanır. Bu yaşlardan itibaren çocuklar okula başlamakla birlikte sosyal bir hayatın da içine girmiş olurlar. Kulakta sağlık olarak bir sorun yoksa da estetiksel kusurlar kişiyi son derece mutsuz edebilir. Kepçe kulak problemi olan çocuklar, girdikleri yeni çevrede, arkadaşlarının kulaklarıyla ilgili espriler yapmasından psikolojik olarak etkilenirler. Bu sorun çocukların başarılarını ve sosyal ilişkilerini ciddi oranda etkileyerek, ilerleyen yıllarda da mutsuz bireyler olmalarına neden olabiliyor…