Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır ?
Ketojenik diyet bir diğer adıyla düşük karbonhidratlı diyet, kilo vermenin yanı sıra tıpta, ilaçlarla önlenemeyen rahatsızlıkların tedavi edilmesinde de kullanılmıştır. Kilo verirken potansiyel enerjinizi korumanızı sağlayan ketojenik diyet nedir, kimler için uygundur ve düşük karbonhidratlı (ketojenik) diyet nasıl uygulanır ?
Ketojen Diyeti Nedir ?
Yemek menülerinden şeker ve nişastayı kaldıran, vücudumuzun glukoz yerine keton yakmasını sağlayan bu diyet yöntemi, günlük ihtiyaç duyduğumuz kalori miktarının büyük bir bölümünü yağlarla karşılar. Bu diyet yönteminde protein tüketimide sınırlandırılır. Çünkü proteinler de karbonhidratlar gibi glukoza dönüştürülebiliyor. Günlük kalori ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayacak kadar protein tüketimine izin verilen diyet listesinde, karbonhidrat alımı ise sürekli düşük seviyelerde tutulur. Böylece vücut, enerji ihtiyacını karbonhidratlar yerine depolanmış yağlardan karşılar.
Düşük Karbonhidratlı Diyet Nasıl Yapılır ?
Ketojenik Diyette Tüketilmemesi Gereken Besinler
Bir diğer adıyla ketojen diyetinde, gün içerisinde 50 gramdan fazla karbonhidrat tüketmen kesinlikle yasaktır. Yani patates, havuç, meyveler, baklagiller, tahıllar, ekmek ve makarna gibi yiyecekler yemek öğünlerinden çıkartılır.
Ketojen diyeti vücudumuzu “ketoz” adı verilen doğal metabolik bir döngüye sokar. Vücudumuzu bu ketoz diyetine sokmak için ise karbonhidratlı besinleri mecburen azaltmamız gerekmektedir.
Düşük karbonhidratlı diyette şekerli yiyecekler ve alkolden de uzak durmamız gerekmektedir. Mayonez, ketçap, hazır soslar ve nişastadan da uzak durmanız gerekmektedir.
Ketojenik Diyette Tüketebileceğimiz Besiler
- Düşük karbonhidratlı diyette yemek öğünleri sağlıklı yağlar içeren ve karbonhidrat içeriği oldukça az olan besinlere göre belirlenmelidir.
- Diyet listesinde balık, kırmızı et, tavuk eti ve hindi eti bulunabilir. Bu etlerden elde edilen salam, sucuk, sosis ve jambon gibi yiyecekler keton diyetinde tüketilen besinler arasındadır.
- Soğan, domates ve biber gibi düşük karbonhidratlı yeşillikler tüketilebilir.
- Tuz, kırmızı biber, kekik, nane ve karabiber gibi baharatlar tüketilebilir.
- Fındık, ceviz, badem, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişler de ketojenik diyette tüketilen besinler arasında yerini alır.
- Omega-3 yağı bakımından zengin olan besinlerde düşük karbonhidratlı diyette kullanılabilir.
Ketojen Diyetinde Keton Yakarak Nasıl Kilo Veririz ?
Ketojenik diyet vücudu doğal metabolik bir süreç olan ketoz durumuna sokar. Ketoz süreci vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli karbonhidratın bulunamadığı durumda, yağların parçalanarak ketonlara dönüştürüldüğü bir olaydır. Bu ketonlar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak üzere kullanılırlar. Vücudumuzun ketoz sürecine girmesi ortalama 4 gün sürmektedir. İşte düşük karbonhidratlı ketojenik diyette karbonhidrat oranı az olan besinler tüketilerek yağların yakılması sonucu kilo vermeniz sağlanır.
Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir ?
Ketojenik diyetin tıpta ilaçlarla önlenemeyen rahatsızlıkların tedavi edilmesinde kullanıldığını sizlerle paylaşmıştık. Epilepsi, alzheimer, parkinson, diyabet ve kanser gibi hastalıkların semptomlarının azaltılmasında ve tedavi sürecinde ketojenik diyetin oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
İnsülin, metabolik ve nöroloji ile ilişkili rahatsızlıkların tedavi edilmesinde ketojenik diyetin faydalı olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu yönden bakıldığında ketojenik diyetin sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yanı sıra çeşitli rahatsızlıkların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde de etkili olduğu söylenilebilir.
Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir ?
Ketojenik diyet ne kadar faydalı olarak görünse de elbette kişiden kişiye farklı yan etkilere sahiptir. Metabolizma sistemini değiştirmesi sebebiyle vücudumuzda önemli değişikliklere sebebiyet vermektedir. Bu değişiklikler ise çeşitli tıbbi sorunlara yol açabilir.
Bu yan etkiler arasında;
- Enerji eksikliği, yorgunluk ve bitkinlik
- Zihinsel işlevlerde yavaşlama
- Uyku problemleri,
- Sürekli açlık hissi,
- Mide bulantısı,
- Sürekli uyku hali,
görülebilir.
Bu yan etkilerin yanı sıra idrarda sarılık, kokma ve nefeste koku gibi etkiler görülebilir. Bu vücudun ketoz döngüsü içerisinde ürettiği atıklardan meydana gelmektedir.
Ketojenik diyet ayrıca vücudumuzun su ve mineral dengesini de değiştirir.
Ketojenik Diyeti Uygulayan Damla Hanımın Videosu Aşağıda Sizlerle !
kaynakça : https://en.wikipedia.org/wiki/Ketogenic_diet