Oruç tutulurken spor yapılmalı mı? Spor yapmak orucu mahzur mi? İftardan sonra spor yapmak…
Son vakitlerin en çok akıl karıştıran hususlarından biride ramazan ayı geldiğinde orucun, spor yapmaya pürüz olup olmaması konusu oluyor. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Atlet Sıhhati Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurzat Elmalı, Oruç tutulurken spor yapılmalı mı? Spor yamak orucu mani mi? soruların cevabını verdi.
Son vakitlerin en çok akıl karıştıran mevzularından biride ramazan ayı geldiğinde orucun, spor yapmaya pürüz olup olmaması konusu oluyor. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Sportmen Sıhhati Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurzat Elmalı, Oruç tutulurken spor yapılmalı mı? Spor yamak orucu pürüz mi? soruların karşılığını verdi.
11 ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle, Ramazan ayında oruçluyken yapılabilecekler konusu da merak edilmeye başlandı. Bilhassa günlük rutini içinde spor yapan beşerler, Ramazan ayında oruç tutarken spor yapıp yapılamayacağı konusunda merak içinde kaldı. Herhangi bir sıhhat sorunu olmadığı sürece oruç tutmanın spor yapmaya pürüz teşkil etmediğini tabir eden Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Atlet Sıhhati Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurzat Elmalı, “Ramazan ayında spor yapmak için en uygun vakit, iftardan çabucak evvel yahut iftardan iki yahut üç saat sonrasıdır.” dedi.
HER HANGİ BİR MANİ TEŞKİL ETMİYOR
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Sportmen Sıhhati Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurzat Elmalı, oruç tutmanın, bir sıhhat sorunu olmadığı sürece hafif yoğunluklu spora rastgele bir mahzur teşkil etmediğini söyledi.
“DÜŞÜK YOĞUNLUKLU ANTRENMANLAR YAPILABİLİR”
Fiziksel olarak faal olmanın, oruç tutarken de dahil olmak üzere kalp sıhhatini muhafazanın yanında yağ kütlesini kaybetmeye, kas kütlesini ve tıpkı vakitte kemik yoğunluğunu müdafaaya yardımcı olmada açık yararları olduğunun altını çizen Prof. Dr. Elmalı, “Bu nedenle Ramazan ayı boyunca sistemli olarak idman yapmaya devam etmek kıymetlidir. Gün içinde bedeninizi yiyeceklerle besleyemeyeceğinizden daha düşük şiddette bilhassa sizi susatmayacak ve sıhhatiniz üzerinde olumsuz tesir oluşturmayacak gerçek idman planlamaları yapmanız ehemmiyet taşımaktadır. Ramazan ayında yürüyüş üzere hafif, düşük yoğunluklu antrenmanlara bağlı kalmak, oruçluyken gününüze sığdırabileceğiniz en kolay idman formudur. “
SPORU BU VAKİT DİLİMİNDE YAPIN
Ramazan ayında spor yapmak için en uygun vaktin iftardan çabucak evvel yahut iftardan 2-3 saat sonra olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Elmalı, “İftar yemeğinden kısa bir müddet evvel antrenman yapmak, istikrarlı bir yemekle çalışan kasları düzgün bir biçimde doldurmanıza müsaade verecektir. Fizikî aktiviteyi takiben süratli bir toparlanma için boşalan karbonhidrat (şeker) depolarının doldurulması, sıvı-mineral kayıplarının yerine konulması, hücre yenilenmesi (özellikle kas) için protein ihtiyacın çabucak karşılanması gerekmektedir. İftardan evvel antrenman yapacaksanız düşük yoğunlukta ve 30-40 dakika üzere kısa tutmalısınız.” tabirlerini kullandı.
İFTAR SONRASI SPOR YAPACAKLAR BUNLARA DİKKAT
Prof. Dr. Elmalı, iftardan sonra spor yapmayı planlayanlara ise şu ihtarlarda bulunarak kelamlarını noktaladı: “Eğer iftar yemeğinin akabinde aktivite yapılacak ise iftarda fazla yağlı, sindirimi sıkıntı besinler tercih edilmemeli ve spor için yemeğin üstünden 1-2 saat geçmesi beklenilmelidir. Aktiviteyi takiben de tekrar hafif şeyler yenilebilir. Gün içinde süratli koşular yahut ağır yük kaldırmak üzere yüksek yoğunluklu antrenmanlardan kaçının. Lakin bunu iftardan iki yahut üç saat sonra yapabilirsiniz. İftardan çabucak sonra spor yapılması önerilmez zira o sırada bedenin tüm gücü sindirime odaklanır. İftardan 2-3 saat sonra yapılan idman, randımanı artırmak ismine daha uygun olabilir. Kâfi besini alan beden sindirim sonrası spora hazır hale gelecektir. İftardan sonra yapacağınız hafif antrenmanlar ve yürüyüşler bedeniniz için epey yararlı olacaktır.”