Sırık kebabı nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından Sinop’a uzanan lezzet!

Çoğunlukla çobanlar tarafından yapılan ancak lezzeti Osmanlıya dayanan sırık kebabı, Sinop’un Boyabat ilçesine kadar uzanan bir lezzet olarak yerini koruyor. Sırık kebabı 2020 yılında coğrafik lezzet olarak seçilmiştir. Pekala Sinop’a kadar uzanan sırık kebabı nasıl yapılır?

28.04.2023
257
Sırık kebabı nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından Sinop’a uzanan lezzet!

Çoğunlukla çobanlar tarafından yapılan ama lezzeti Osmanlıya dayanan sırık kebabı, Sinop’un Boyabat ilçesine kadar uzanan bir lezzet olarak yerini koruyor. Sırık kebabı 2020 yılında coğrafik lezzet olarak seçilmiştir. Pekala Sinop’a kadar uzanan sırık kebabı nasıl yapılır?

Eşkiya kebabı olarak da anılan sırık kebabı, en az altı aylık kuzu ya da oğlak ile yapılır. Osmanlıdan Sinop ve Çorum vilayetlerimize kadar uzanan bu lezzetli kebap; kuzu seçiminden, ateş ve odunun cinsine kadar birçok ayrıntıya dikkat edilir. Kuzunun eti orta yağlı olmasına ve derisinin dikkatli yüzülmesi gereklidir. Bu kadar ihtimamla hazırlanan sırık kebabı 2020 yılında Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafik işaret almıştır.

Sırık Kebabı

Görsel olarak iştah kabartan sırık kebabı, uzun bir sırığa geçirilir ve özel olarak hazırlanmış çöplerle kuzunun karnı dikilir. Ocakta çevrilerek pişirilen bu meşakkatli kebap, 3-4 saat piştikten sonra servise hazır olmaktadır. Sinop ve Çorum’a yolu düşenlerin sıklıkla yediği lezzetlerden biri olan Sırık kebabı nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken yerler nereler bu yazımızda ele aldık. 

SIRIK KEBABI NASIL YAPILIR

MALZEMLER;

Bütün Oğlak ya da Kuzu
Kalın Tuz

Sırık Kebabı

YAPILIŞI

Oğlak ya da kuzunun içi temizlendikten sonra çokça kalın tuz ile ovun.

Bu işler etin daha lezzetli olmasını sağlar

Daha sonra sırıktan indirilmeden evvel karnına kesik atın tuzlu suyu akıtın.

Ateşte çevrilerek 3-4 saat pişen sırık kebabı servise hazır oluyor.

Sırık kebabı

PÜF NOKTA: Bu etap da et dönerken akan yağın altına tepsi konulur ve elde edilen yağ pişme sırasında etin üstüne dökülür. Böylelikle et pişme sırasında kurumaz.

Afiyet olsun…

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.